Skriven av Hanna Anander / TT 

 Skadade importbilar växande problem -

 

 

Handeln med skadade importbilar ökar kraftigt. Bilarna kan vara livsfarliga enligt försäkringsbranschen som nu efterlyser krafttag för att få bukt med problemet.

 

 

Uppgifter från försäkringsbranschen visar att handeln med skadade importbilar ökat kraftigt och en anledning kan vara de senaste årens stormar i USA. Minst 250 000 bilar utskrotades i samband med orkanen Sandy som slog till mot USA:s nordostkust i oktober 2012, och en del av dem sprids nu över världen.

– De bilarna får inte säljas vidare i USA. Och vad vi vet från orkanen Katrina är att en väldigt stor andel av de bilarna går på export. De köps upp av skrothandlare som sedan exporterar dem till Europa eller Latinamerika och sedan prånglar man in dem på marknaden igen, säger Mats Galvenius, vice vd på Svensk Försäkring.

Importeras från Litauen

Enligt försäkringsbranschen köps bilarna billigt från den amerikanska skroten. De exporteras, repareras och säljs sedan vidare med godkända papper till Sverige och andra EU-länder. Det rör sig framförallt om dyrare premiumbilar som kan se fina ut på ytan, men de kan ha omfattande skador som kan vara kostsamma att åtgärda och i värsta fall vara livsfarliga för bilköparen.

– Är det översvämmade bilar då kan man till och med fixa till dem utan att det behöver göras särskilt mycket. Men däremot så är det ju ofta skador av saltvatten och annat som gör att elektronik och motor inte fungerar på ett tillfredsställande sätt, säger Mats Galvenius.

Möjliga åtgärder

Enligt försäkringsbranschen behövs det åtgärder för att komma åt problemet. Man vill bland annat att besiktningsrutinerna för importerade bilar ska ses över. Hård kritik riktas också mot EU-förslaget om Ereg-reglering som nu ligger, och som är tänkt att förenkla överföringen av motorfordon registrerade i en annan medlemsstat.

Kjell-Åke Sjödin, områdesexpert på fordon på Transportstyrelsen, säger att handeln med skadade importbilar är ett problem och att myndigheten nu ser över möjligheter till åtgärder.

– Vi har ju sagt att vi ska titta på vad som är möjligt att göra inom dagens regelverk. Både vad avser själva ursprungskontrollen, men också utifrån de krav som Transportstyrelsen kan ställa på besiktningsföretagen och deras tillämpningar. Så en sådan översyn kommer ju att påbörjas.

Minskat antal stölder

Bilstölderna bar dock minskat kraftigt de senaste åren, enligt SVT.

- Vi ser en väldigt kraftig nedgång. I fjor hade vi ungefär 12000 bilstölder, det är en fjärdedel mot siffran för 2002, säger Anders Edvardsson, affärsområdesansvarig på NVSA, New Vehicle Security Assessment som är en teknisk norm och metod för analys, värdering och premiering av stöld-och inbrottskydd på bilar.

Branschen har testat 130 bilmodeller vad gäller stöld- ovh inbrottskydd. De som får bäst betyg är Audi, Volvo, Chevrolet, Lexus, Volkswagen och Seat. De biltillverkare som for sämst betyg är Suzuki, Subaru, Mazda, Ford, Peugeot, och Hyundai. (TT)

Hanna Anander (TT)

 

Kriminella tjänar stort på skadade importbilar

Publicerat: måndag 17 juni kl 13:46 , Ekot

Handeln med skadade importbilar ökar kraftigt.

Det visar uppgifter från försäkringsbranschen.

En rapport som organisationen Larmtjänst har gjort visar att 61 procent av bilarna som under 2012 importerades från Litauen till Sverige har en skadehistorik i USA.

Vad gäller nyare bilar som importeras direkt från USA till Sverige så har 21 procent en skadehistorik i USA.

Enligt försäkringsbranschen 

- köps bilarna billigt från den amerikanska skroten.

De exporteras, repareras och säljs sedan vidare med godkända papper till Sverige och andra EU-länder.

Bilarna kan se fina ut på ytan men kan ha omfattande skador som kan vara kostsamma att åtgärda och i värsta fall innebära en livsfara för bilköparen.

Konsumenter som köper importbilar uppmanas att kontrollera bilens historik noggrant.

 

Enligt försäkringsbranschen -

 kan det röra sig om 10 000 bilar i Sverige som är skadade eller utskrotade i annat land.

Handeln med skadade importerade bilar är ett växande problem och det kan komma att växa ganska mycket framöver, enligt branschen.

Minst 250 000 bilar utskrotades i samband med orkanen Sandy som slog till mot USA:s nordostkust i oktober 2012.

Och de bilarna kan nu komma att spridas över världen.

– De bilarna får inte säljas vidare i USA. Och vad vi vet från orkanen Katrina är att en väldigt stor andel av de bilarna går på export. De köps upp av skrothandlare som sedan exporterar dom till Europa eller Latinamerika och sedan prånglar man in dem på marknaden igen, säger Mats Galvenius, vice vd på Svensk Försäkring.

De bilar som är-

 krockskadade eller har andra synliga skador fixas ofta till med stulna bildelar.

– Är det översvämmade bilar då kan man till och med fixa till dem utan att det behöver göras särskilt mycket. Men däremot så är det ju ofta skador av saltvatten och annat som gör att elektronik och motor inte fungerar på ett tillfredsställande sätt, säger Mats Galvenius.

Kriminella ligor har gett sig in i den här branschen - och det finns stora pengar att tjäna.

 

Enligt försäkringsbranschen -

behövs det åtgärder för att komma åt problemet. Man vill bland annat att besiktningsrutinerna för importerade bilar ska ses över.

Kritik riktas också mot EU-förslaget om Ereg-reglering som nu ligger, och som är tänkt att förenkla överföringen av motorfordon registrerade i en annan medlemsstat.

– Det kommer att göra det svårare för de nationella myndigheterna i EU att stoppa import av trafikfarliga bilar, och det tycker vi är mycket allvarligt, säger Mats Galvenius.

– Men det stora ansvaret ligger ändå på konsumenten som måste vara medveten om problemet och bli bättre på att ta till sig information om bilens historia innan man köper den.

 

Varför köper ändå så många sådana här bilar?

– Man tror att man gör en jättebra affär. Man ser en bil på en auktionssajt och tänker att det här är ett fantastiskt pris och den här kommer jag att göra jättemycket pengar på. Och så är man inte så noga med att kontrollera bakgrunden på bilen.

Ekot/TT

 

Importera bil på rätt sätt

Privatimporten har ökat kraftigt under 2011. Ökningen har orsakats av en stark kronkurs och låg efterfrågan på kontinenten. Här får du svaren på de vanligaste frågorna av Mikael Stjerna, Teknikens Världs importexpert.

 

Somliga säger Tyskland, andra säger Italien eller Belgien. I vilket land köper jag egentligen bästa bilen till lägsta pris?

Det importeras bilar från de flesta länder i Europa. Men två länder är särskilt intressanta, Italien och Tyskland.

I Italien är ofta priserna riktigt låga, framför allt på motorstarka lyxbilar. Detta av två skäl. Bilskatten styrs av motoreffekten och försäkringar är dyra i Italien. Det kostar att äga en gammal Mercedes med V8. Men skicket är ofta lite sämre, med mer slitna lackeringar och inredningar. 

En annan nackdel är transportkostnaden. Avståndet gör att en biltransport kostar 11 000 kronor från norra Italien till Sverige. Exportregistrering av bilen i Italien är krångligare än i Tyskland. Dels kan det ta någon tid, dels är försäkringen dyr. Räkna med att du löser försäkringen i ett svenskt bolag, det är billigare.

Men de allra flesta bilarna importeras från Tyskland. Avståndet är kort och flygförbindelserna täta. Det är billigt att ta sig dit och billigt att få hem bilen. Språket är en annan fördel. 
En del bilar importeras också från de baltiska staterna. Det handlar då oftast om större lyxbilar av relativt sen årsmodell. Se upp för bilar som importerats begagnade till Litauen. Det kan vara krockskadade bilar som reparerats i Baltikum.

Stjernas val: Tyskland! Främst för utbudet och priserna, men också för att det är närmast, och för att bilarna trots rykte ofta är välskötta och bra servade. Italien har jag också ett gott öga till, italienska bilar brukar ha gått färre bil och vara rostfria.

Hur hittar jag de här billiga bilarna alla talar om?
På internet. De två största bilsajterna heter www.mobile.de samt www.autoscout24.de. Du når handlare och privatpersoner över hela Europa. Bilarna som marknadsförs i biltidningar och direkt på biltorgen är dyrare. Bli inte förvånad om bilpriset på internet är 10 000 kronor lägre än det pris som står på prislappen på samma bil hos handlaren. I Italien kan du söka på www.automobile.it och   www.subito.it, det är Blocket på italienska.

Stjernas val: www.autoscout24.de med knappt två miljoner bilar inlagda i sökmotorn är den oöverträffad. Handlare över hela Tyskland och många exporterande handlare i till exempel Norditalien och Belgien annonserar på mobile.de. De flesta som annonserar på andra sajter finns också på autoscout.de. Subito.it i Italien är rolig eftersom man hittar många äldre bilar på privatannonser.

Hur tar jag mig billigast ner till Tyskland och Italien?
Lågprisflyg är snabbast och billigast. Flyg med Ryanair, German Wings eller annat bolag. Normalt räcker det med 500–800 kronor för en enkel biljett. Hyrbil bokar du via internet i förväg, det blir billigare. Räkna med 1 000 kronor för ett dygn om du inte lämnar tillbaka den på samma flygplats. Gör du det blir det halva priset. Sydsvenskar kan ta tåget till önskad ort. Mer flexibelt, men dyrare och mer tidsödande.
Webadresser till lågprisflygen: www.ryanair.com Nyköping–Hamburg/Frankfurt/ Düsseldorf/Milano/Rom samt från Göteborg och Oslo till Frankfurt. www.germanwings.com Stockholm–Berlin, Stuttgart med mera. 

Stjernas val: Som stockholmare blir det Ryanair. Billiga och pålitliga. Okända flygbolag är en risk. I höstas skulle jag flyga till Köln med en ”uppstickare” och köra hem en nyss inköpt Jaguar. Men på väg ut till flygplatsen fick jag veta att flygbolaget hade ställt in betalningarna och att planet inte skulle lyfta. Jag bokade om – till Ryanair.

Ska jag köpa av privatperson eller bilhandlare?
Tryggast köper du av etablerade märkeshandlare. Med en bra beskrivning på internet kan man köpa bilen per telefon. Priserna hos märkeshandlarna är dock höga, det är inte säkert att import lönar sig. Inbytesbilar som är slitna, för gamla eller har högt miltal brukar märkeshandlarna sälja av till andra handlare. Det är de bilarna som säljs till lågpris hos torghandlarna. Privatannonser hittar man inte så ofta på internet, men kan vara billigast och bäst. Privatköp kräver mer tid eftersom säljaren normalt bara kan visa bilen kvällstid.

Stjernas val: Köp ”fel märke” hos den etablerade märkeshandlaren. I somras köpte jag en Fiat hos en Volkswagen-handlare. Priset var lägre än hos skutthandlarna och beskrivningen betydligt ärligare. Köp av privatpersoner i Tyskland och Italien har jag bra erfarenheter av. Tag reda så mycket du kan per telefon. Be säljaren maila registreringsdokumentet ”fahrzeugbrief”/ ”libretto”. Där hittar du tidigare ägares namn och adress. En udda samlarbil köper jag helst privat för att få reda på bilens bakgrund.

Kan jag pruta per telefon?
Både privatpersoner och bilhandlare är beredda på prut. Undantaget är när bilen är så lågt prissatt att bilen ”säljer sig själv”. Hur mycket man prutar beror till sist på bil och säljarens utgångspris. Omkring 10 procent är normalt. Du kan antingen förhandla om priset per telefon eller sköta prisdiskussionen på plats.

Stjernas val: Pruta innan du åker! Visserligen är det svårt att prata pris per telefon men det är ännu svårare att pruta på plats, när säljaren vet att du har åkt 150 mil – på enkelbiljett – för att se på bilen. Använd det faktum att bilen går på export som ett prissänkningsargument om du köper av en handlare. Han vet då att han troligen slipper reklamationer.

Ska jag betala med kontanter eller skicka pengar via bank?
Betala med kontanter om du har bråttom och bilen är billig. Det finns sedlar i valören 500 euro så plånboken blir inte tjock. Att köpa eurosedlar är dyrare än banköverföring; det skiljer ca 13 öre per euro. En bil för 15 000 euro kostar alltså 2 000 kronor mer om du betalar i kontanter. Banköverföring är billigare, normalt kostnadsfri. Normalt tar det två dagar innan mottagarens bank har pengarna. Expressöverföring kostar omkring 500 kronor, tar en dag (Handelsbanken).

Stjernas val: För några år sedan köpte jag en bil i Tyskland som jag betalade med svenska sedlar växlade till euro på orten. Kursen var rena rånet! Så om det är en billig bil – ta med kontanter. Men ta inte med kronor och växla i en utländsk bank, kursen är rena katastrofen. Är jag säker på att bilen är bra gör jag helst en banköverföring i förväg. Kursen är förmånligast, och säljaren kan registrera bilen i mitt namn och försäkra den. Då behöver jag inte passa öppningstiderna på tyska bilregistret. Men man får acceptera en viss risk...

Hur hämtar jag enklast hem bilen?
Antingen kör du hem den själv eller så beställer du en transport på lastbil. En transport från södra Tyskland till Mellansverige kostar drygt 6 000 kronor. Från Italien kostar det 11 000 kronor. Hör med transportföretagen eurotransport.se , skandiatransport.se eller varför inte det mindre transportföretaget Sweden Car Transport (www.sctavesta.se). Jämför också priserna med Europeiska transportföretag.

Att köra hem bilen själv från Tyskland kostar ca 1 500 kronor för exportregistrering och trafikförsäkring. Sedan tillkommer bränsle och bro/båtbiljett. Köper du av bilhandlare ordnar han dokumenten åt dig, men tar också oftast ett par hundra kronor för besväret. Köper du privat besöker du och säljaren det lokala bilregistret tillsammans. Kontor finns i alla tyska städer men har bara öppet på vardagsförmiddagar. Räkna med att det tar två timmar att ordna skyltar och handlingar. Svenska försäkringsbolag erbjuder numer försäkring för utländska bilar, på chassinumret.

Om man hinner välja ut en bil under eftermiddagen kan man normalt räkna med att köra hemåt strax före lunch dagen därpå.

Stjernas val: Helst köper jag av en säljare jag kan lita på. Då kan jag betala i förväg och be honom ordna pappersbestyr så att jag inte är bunden att hämta bilen på en förmiddag. Strikt ekonomiskt är det egentligen inte värt att hämta bilen själv. Billigast om man värdesätter sin egen tidsinsats (och mest riskabelt) är att köpa bilen osedd och ta hem den på lastbil.

Vilken färjeväg hem är bäst?
Puttgarden–Rödby (Scandlines) är snabbt men kan bli dyrt. Kontrollera vad de olika avgångarna kostar innan avresan. Öresundsbron kostar 360 kronor. Andra linjer är till exempel Trelleborg – Travemünde eller Rostock (TT-line) eller Sassnitz (Scandlines). Obs! Sista biten till Sassnitz är tidsödande, men motorväg är på gång.

Stjernas val: Jag brukar köra över Puttgarden. Färjorna går riktigt ofta.

Vilket försäkringsbolag är bäst för importbil?
Vissa bolag har specialvillkor, särskilt för lyxbilar. De ställer krav på märkta rutor, intyg på att bilen har stöldskydd. Premien kan också vara något högre. Men ”normala” bilar brukar inte omfattas av särkrav.

 

Tillbaka till startsidan -

 

FAKTA 

 

  • Några enkla sätt för att undvika att bli lurad vid köb av importbilar:

 

 

  • Googla chassinumret eller kontrollera numret på NICB:s hemsida. NICB är USA:s motsvarighet till Larmtjänst.

 

 

  • Beställ en fordonsrapport från Carfax.

 

 

  • Var observant på priset. Själs bilen under listpris finns extra anledning att vara försiktig.

 

 

  • Kontrollera att det finns en servicebok.

 

 

  • Kontrollera även antalet nyckler.

 

  • Begär underlag för eventuella reparationer som har gjorts. 

   

   

Källa: Larmtjänst,Svensk           Försäkring (TT)

 

Titta på dette link från -

 

SVT Play 

 

Klicka Här.

 

 

Carfax

 

Klicka Här.

 

 

LarmTjänst

 

Klicka Här.

IMPORTERA RÄTT –

SÅ GÅR DET TILL

 

Följ våra fyra steg så går ditt importköp i EU i lås utan problem.

Steg 1
Från EU-länderna kan du importera alla typer av personbilar. Enda kravet är att de har varit ”i trafik”. Ingen extra tull eller moms betalas i Sverige. Bara om bilen har gått mindre än 600 mil ELLER är nyare än ett halvår ska moms betalas i Sverige. Köper du en sådan bil ska du få tillbaka moms från inköpslandet efter det att du har betalt svensk moms.

Steg 2
Få bilen hemkörd på lastbil eller kör hem bilen själv på utländska exportregistreringsskyltar. Du ska inte stanna i tullen, kör direkt hem.

Väl hemma ansöker du om en ursprungskontoll på Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen.se) och skickar med bilens registreringshandlingar i original och ett inköpskvitto (kopia duger) med din ansökan. Pris 700 kr. Efter några dagar får du ett ärendenummer. Nu ringer du Bilprovningen på 0771-600500 och bokar tid för en registreringsbesiktning. Pris  1 680 kronor. Boka samtidigt en kontrollbesiktning, pris 300 kr.

Efter besiktningen kommer nya svenska registreringsskyltar med posten, normalt efter tre dagar.

Steg 3
Äldre bilar kan behöva kompletteras med en sidoblinkers i framskärmen. Det har alltid nyare modeller, från och med mitten av 1990-talet.

Steg 4
Ställ på bilen, försäkra bilen i ett svenskt försäkringsbolag. Efter påställning kommer en räkning på den vanliga vägskatten. Tuta och kör!